28 ianuarie 2012

Amnesty International cere anchete privind acţiunile jandarmilor

Amnesty International cere autorităţilor române să demareze o anchetă promptă, independentă, completă şi eficientă în legătură cu acuzaţiile de folosire excesivă a forţei de către jadarmi în timpul dispersării participanţilor la protestele din Bucureşti, se arată într-un comunicat al organizaţiei, citat de Mediafax.
Într-o scrisoare adresată ministrului de Interne  Traian Igaş, Inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Agelică Costel Gavrilă, şi procurorului general Laura Codruţa Kovesi, organizaţia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la aceste acuzaţii şi le-a cerut autorităţilor să aducă în faţa justiţiei pe oricine s-a făcut responsabili de încălcarea drepturilor omului.
Deşi, potrivit legilor internaţionale privind drepturile omului, fiecare persoană are dreptul să participe la reuniuni legale şi paşnice, pot fi impuse unele restricţii în exercitarea acestor drepturi în interesul securităţii naţionale sau siguranţei publice, al ordinii publice, al protejării sănătăţii publice sau morale sau al protejării drepturilor şi libertăţilor celorlalţi.
Amnesty International nu contestă dreptul autorităţilor române de a acţiona în acord cu legea pentru a impune astfel de restricţii şi recunoaşte că poliţia are obligaţia de a garanta siguranţa şi securitatea, se arată în comunicat. Totuşi, acţiunea poliţiei în timpul demonstraţiilor trebuie desfăşurată în concordanţă cu legislaţia şi standardele internaţionale, inclusiv datoria de a acţiona cu moderaţie, proporţional cu gravitatea ofensei şi cu obiectivul legitim fixat, de a minimiza prejudiciile şi de a respecta şi proteja viaţa umană.
Potrivit unei declaraţii emise la 20 ianuarie de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, au fost înregistrate patru plângeri penale împotriva jandarmilor implicaţi în asigurarea ordinii publice în timpul demonstraţiilor.
Amnesty International cere procurorului general să se asigure că vor fi demarate anchete prompte, independente, complete şi eficiente în privinţa plângerilor înregistrate, precum şi a altor cazuri de acuzaţii de folosire excesivă a forţei de către poliţie.
Amnesty International le cere, de asemenea, autorităţilor române să se asigure că, în contextul continuării protestelor din Bucureşti, acţiunile poliţiei din timpul demonstraţiilor respectă permanent obligaţiile ce decurg din legislaţia internaţională privind drepturile omului şi standardele internaţionale stabilite pentru astfel de situaţii, inclusiv Principiile de bază ale ONU privind folosirea forţei şi a armelor de foc de către cei responsabili de aplicarea legii.
Protestele din Piaţa Universităţii au fost marcate, în 14 şi 15 ianuarie, de scene de violenţă. Sâmbătă 14 ianuarie, manifestanţii au ocupat strada, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii. O zi mai târziu, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.
După trei zile în care protestul din Piaţa Universităţii s-a desfăşurat fără incidente, joi 19 ianuarie, câţiva manifestanţi violenţi au atacat cu pietre, bucăţi de gard şi sticle forţele de ordine aflate în zonă. Jandarmii au "măturat" bulevardul Magheru, reuşind ca în mai puţin de o oră să îi ridice pe manifestanţii care au provocat violenţe. Peste 100 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie din Capitală, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid şi Petrolul Ploieşti, a anunţat şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise.
Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centrul Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, a anunţat Ministerul Public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate