3 februarie 2012

Cel mai bun telefon 2011 top 10

2011 a fost fără îndoială un an an al inovaţiilor din punct de vedere tehnologic. Industria telefoanelor mobile a ţinut prima pagină a publicaţiilor IT&C prin lansări răsunătoare, modele cu specificaţii şi funcţii extreme şi nu în ultimul rând vânzări record. Dar destul cu vorbăria, să trecem la prezentarea topului, în ordinea descrescătoare a numerelor de pe tricou:

10. Nokia N9

Nokia N9
Nokia N9 promitea o nouă experienţă smartphone, oarecum diferită de cea de pe Android. Noul terminal avea scopul de a resuscita piaţa telefoanelor inteligente Nokia prin sistemul lui de operare MeeGo ce oferă o interfaţă intuitivă, designului simplu dar de efect şi nu în ultimul rând datorită funcţiilor. Din punct de vedere al dotărilor (ecran AMOLED, procesor 1GHz şi cameră 8MP), telefonul trece drept unul mediu, dar când vine vorba de preţ acesta “concurează” cu cele mai noi şi mai puternice modele Android: peste 2000 de lei. Deşi promiţător, modelul a ajuns târziu pe piaţă, iar din punct de vedere al vânzărilor, momentan nu a reuşit să îşi depăaşească condiţia de: “cobai” finlandez.

9. Sony Ericsson Xperia Arc

Sony-ericsson-xperia-arc
Poate că Sony Ericsson Xperia Arc ar fi fost undeva în apropierea podiumului, dacă nu apucam să vedem dual core-ul. Lansat devreme, în martie, a apucat să se bucure de ceva atenţie din partea publicului, asta s’şi pentru că a venit ca o revelaţie după eşecurile anterioare: Xperia X1, X2 şi X10. Cu un design interesant, un display LCD peste medie datorită tehnologiei Sony Bravia Mobile Engine, procesor de 1 GHz şi cameră de 8MP, telefonul prezenta destul de multe atuuri. Ce s-a întâmplat? Samsung Galaxy S II a fost lansat luna următoare şi minunea Arc s-a încheiat subit. Ajustarea de preţ a venit tarziu şi în momentul de faţă, Arc-ul nu mai reprezintă o soluţie de upgrade pentru prea multă lume.

8. HTC Sensation XE

htc-sensation-xe-with-beats-audio
HTC Sensation XE este o variantă ceva mai reuşită a modelului lansat în luna mai, care aduce însă în plus un procesor mai rapid şi o experienţă muzicală îmbunătăţită. Un model interesant, dar care a fost lansat mult prea târziu pentru a mai schimba ceva în ierarhia anului 2011. Sensation XE ar fi făcut senzaţie cu jumătate de an în urmă când ar fi avut cu siguranţă mai multe şanse în bătălia cu modelele Samsung.

7. LG Optimus 3D

lg-optimus-3d
Pentru LG, 2011 a fost un an al premierelor. Compania a adus pe piaţă Optimus 2X (lansat în decembrie 2010), primul telefon dual core, a lansat cel mai luminos display de pe piaţă (NOVA) prin intermediul Optimus Black şi nu în ultimul rând au lansat primul telefon cu display stereoscopic din lume Optimus 3D. Problema în cazul terminalelor LG rămâne suportul precar pentru update-ul de software. Terminalul de faţă promitea multe, însă a fost lansat cu Android Froyo în contextul în care concurenţii deja trecuseră la Gingerbread. La sfârşitul anului, LG a distribuit update-ul la Android 2.3, dar deja încep să apară pe piaţă terminale cu Android 4.0.

6. Samsung Galaxy Note

Galaxy-Note
Galaxy Note se înscrie în mini-seria de smartphone-uri care ne-au surprins într-un mod plăcut anul acesta. Cum toţi producătorii au mai adăugat câte puţin la diagonalele display-urilor, Samsung a riscat prin aruncarea în lupta a mostrului de 5,3 inci. Dacă a făcut bine sau nu, rămâne să vedem când vom analiza vânzările smartphone-ului pe steroizi. Între timp putem spune că deşi aparent mare şi numai bun pentru ping pong, Note-ul are un farmec aparte şi o personalitate de care te ataşezi cât ai zice Galaxy. Nici dotările de sub capotă nu sunt deloc de neglijat: procesor dual core de 1,4 GHz, 1 GB RAM, filmare Full HD, baterie de 2500 mAh şi un stylus numit S-Pen.

5. HTC Sensation

htc-sensation
Lansat în mai, acest model a fost primul concurent direct zdrobit de Samsung Galaxy S II. Deşi caracteristicile îl recomandau drept un adversar de temut, performanţele au lasat de aşteptat, iar ulterior şi vânzările. Un telefon destul de interesant, cu funcţii utile şi specificaţtii actuale, dar care pur şi simplu nu a reuşit să se impună în faţa competitorilor. Acest model se încadrează perfect în politica HTC pe 2011, de a fi mereu cu un pas în urma celor de la Samsung.

4. Motorola DROID RAZR

motorola_droid_razr
Daca am fi întocmit un top bazat pe design sau frumuseţe, noua creaţie a celor de la Motorola ar fi ocupat din start prima poziţie. DROID RAZR este de departe cel mai „cool” şi mai nonconformist model de smartphone al anului 2011. Mulţi dintre noi ar fi tentaţi să îi nege frumuseţea şi să pună prezenta kevlar-ului pe seama unui exces de design. Pe langa design amintim si cateva din caracteristicile demne de luat în seamă: display Super AMOLED de 4,3 inci, procesor dual core Cortex A9 de 1,2 GHz şi cameră de 8 MP cu filmare Full HD.

3. Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus
„Cum adica locul trei?”, ar întreba milioanele de fani Android care au aşteptat nerăbdători cel mai delicios desert din “cofetaria” Google, dintre care probabil o mare parte deja se “înfruptă” din bunătăţile oferite de noul smartphone Nexus. Faptul că este primul telefon din lume care rulează Android Ice Cream Sandwich, display-ul Super AMOLED de 4,65 inci şi rezoluţia de 720×1280 pixeli, design-ul şi mare parte din funcţii, îl recomandă ca un bun candidat pentru podium, poate chiar pentru prima poziţie. De ce nu se află pe locul campionului? Datorită întârzaierilor repetate, întrucâat de la lansare şi până la apariţia pe piaţă, am asistat cu toţii la o adevărată telenovelă. Să nu mai vorbim de problemele de care tot mai mulţi utilizatori se plâng: controlul de volum şi touchscreen-ul. Din fericire, aceste mici neajunsuri îşi vor găsi rezolvarea mai mult ca sigur în update-uri oficiale de soft.

2. iPhone 4S

apple-iphone-4s
Probabil există destul de multe voci care ar poziţiona acest terminal în fruntea clasamentului. Dacă luăm în calcul vânzările impresionante, precum şi toată agitaţia creată de Siri, am fi tentaţi să dăm dreptate acestui cor de fani Apple. Dar de ce iPhone 4S se află pe locul doi? Pentru simplul motiv că gigantul măr american s-a împiedicat oarecum de fenomenul numit Galaxy. Din aprilie 2011 (lansarea SGSII) şi până în octombrie 2011 (lansarea iPhone 4S), Samsung şi-a făcut de cap pe piaţă fără să aibă un adversar pe măsură. Am luat în calcul şi faptul că iPhone 4S este mai degrabă un exerciţiu de marketing decât un model nou, aşadar poziţia secundă este mai mult decâat bine atribuită. Spun asta pentru că iPhone 4S a venit când toată lumea aştepta iPhone 5 şi pe lângă asta cel puţin la exterior este identic cu iPhone 4. Cu alte cuvinte, mulţi dintre posesorii de iPhone 4 care au aşteptat un upgrade privind lung spre Galaxy S2, nu cred că au optat în final pentru iPhone 4S. Pe de altă parte este adevărat că Siri, camera de 8 megapixeli extrem de bună, precum şi “motorul” de sub capotă îl recomandă drept: “the most amazing iPhone yet”, dar cam atât.

1. Samsung I9100 Galaxy S II:

Samsung-Galaxy-S-II telefonul anului 2011
Fără îndoială, Samsung Galaxy S II este unul dintre cele mai bine primite telefoane mobile ale anului 2011 şi mai mult ca sigur cel mai bine vândut terminal Samsung. După vânzările înregistrate de primul model, Galaxy S, cei de la Samsung trebuiau să profite de atenţia publicului şi să caute o reeditare a acestuia. Prin lansarea Galaxy S II, coreenii au făcut mai mult decât atât, reuşind să uimească şi să domine piaţta smartphone-urilor Android. Câţi dintre dumneavoastră şi-ar fi închipuit în urmă cu 1-2 ani, că Samsung va ajunge să depăşească nume sonore precum Nokia sau HTC? Caracteristicile sale de invidiat, design-ul simplu şi mai ales reducerea ulterioară a preţului îl recomandă în continuare drept un adevărat best buy pentru amatorii de smartphone-uri.
Ce ne-ar placea sa vedem in 2012?
Asta este o cu totul alta problemă. În primul rând ne-ar plăcea să vedem un smartphone cu o autonomie decentă şi când zic decentă mă refer la măcar două zile de heavy use făra prea multe griji. La fel de mult ne-ar plăcea să vedem mai multe smartphone-uri cu personalitate atât din punct de vedere al design-ului cât şi în personalizările interioare.
- Apple trebuie să se reinventeze prin iPhone 5, dar fără Steve Jobs
- Samsung trebuie să uimească galaxia din nou cu un Galaxy S III
- Motorola ne poate impresiona alături de Google
- LG ar face bine să lucreze la update-uri şi la calitatea produselor
- Sony (Ericsson) are în continuare de recuperat
- HTC ar trebui să se trezească cât încă mai are timp
- Nokia mai are o singură şansă: să zguduie lumea Android prin lansarea unor terminale Windows Phone 8 atât de performante încât deserturile Google să pară nişte fursecuri învechite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate